Tuesday, December 29, 2009

JAUHI DARI MENJADI HAMBA NAFSU.


“Dengan menyebut nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang”


Manusia adalah tergolong dalam jenis haiwan, ia disebut sebagai haiwan yang boleh bertutur. Manusia adalah makhluk yang paling istimewa kerana dikurniakan akal dan penciptaannya yang amat sempurna jika dibandingkan dengan makhluk-makhluk lain termasuk malaikaat,

firman Allah
“Sungguh Kami ciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya”
(At-Tin, ayat 4)

Itu lah yang membezakan antara manusia dengan haiwan, walaubagaimaanapun kedua-makhluk ini mempunyai kerperluan yang sama dari segi jasmani, umpamanya makan, minum, tempat tinggal, berpasangan dan sebagainya, tetapi hanya manusia yang dapat memilih tempat tinggal yang selesa dan indah, memilih makanan dan minuman yang lazat-lazat disebabkan oleh nikmat Akal yang dikurniakan oleh Allah S.W.T
Walaubagaimanapun manusia juga menjadi sama taraf dengan haiwan bahkan lebih teruk dari itu sekiranya tidak menggunakan akal yang diberikan untuk berfikir secara waras yang bersumberkan wahyu Allah.

Firman Allah
“Kemudian Kami kembalikan dia ke tempat yang serendah-rendahnya (neraka)”
(At-Tin, ayat 5)

Sesungguhnya nafsu syahwat dan nafsu perut banyak menjerumuskan manusia ke lembah dosa..sejarah Awal telah membuktikan bahawa Adam dan Hawa dimurkai oleh Allah adalah disebabkan terpedaya oleh hasutan Iblis yang menyebabkan Adam dan Hawa kehilangan hak kewarganegaan Syurga.

Dalam dunia moden kini manusia amat mudah untuk mendapatkan makanan, keadaan ini telah menyebabkan manusia mengalami krisis nafsu perut, umpamanya ketagihan arak berlaku di semua peringkat susun atur pyramid kehidupan dengan kata lain dari peringkat istana sampailah ke peringkat yang paling bawah. Para pimpinan Negara yang mengamalkan rasuah juga telah menyuburkan lagi darah daging anak isteri mereka dengan makanan yang dibeli dengan duit yang haram, rakyat bawahan yang hilang pegangan apabila ditimpa kesusahan, sanggup menipu dan mencuri untuk memberi sesuap nasi kepada anak isteri

Kapitalis yang banyak membolot sumber makanan,menyebabkan pengagihan sumber makanan dunia menjadi tidak seimbang, menjadi mangsa adalah Negara-negara yang miskin, krisis makanan menimpa, menyebabkan berlakunye kebuluran umpamanya dinegara-negara islam benua afrika. Keimanan menjadi longgar untuk bertahan di saat kemiskinan melanda dan ianya adalah tapak yang subur untuk menyemai dosa-dosa yang berpunca dari nafsu perut.

Justeru, apabila menyedari bahawa diantara dosa-dosa itu ada berpunca dari nafsu syhwat perut, tiada jalaan lain untuk bertaubat melainkan dengan menhindari dari makanan dan minuman yang haran serta makanan dan minuman yang didapatkan dengan cara yang haram.

“pendedahan oleh persatuan pengguna tanah air,hasil kajian makmal mendapati bahan-bahan haram khususnya gelatin dan juga lemak haiwan, merupakan bahan utama untuk menjadikan makanan itu bermutu tinggi. Gelatin disahkan oleh kajiaan makmal, ia terdapat dalam kebanyakkan makanan terutama aiskrim yang berada di pasaran di Negara ini.”

(Dipetik dari buku Insan, Ingatlah!)

Meskipun makanan yang telah didedahakan dengan terang dan jelas oleh pihak yang berwajib, masyarakat tetap tidak mempedulikannya, hal ini adalah disebabkan oleh iklan yang disiarkan dapat membangkitkan selera dan dapat memperdaya jiwa-jiwa yang lemah. Jika dipikirkan masih banyak makanan-makana asli yang lazat-lazat, oleh itu beralihlah pada makanan yang asli yang telah direzkikan oleh Allah agar makanan yang masuk ke badan tidak mengandungi perkara-perkara yang dapat menyegarkan nafsu perut.
Diharapkan jika pada ketika yang sama bertembung antara kepentingan perut dengan kepentingan Allah, sesekali jangan cenderung pada keinginan nafsu perut walaupun di atas alasan untuk menjaga kesihatan badan.

Setiap mukmin itu bercita-cita untuk menjadi hamba Allah yang soleh, bukan hamba nafsu makan dan syahwat sahaja.

Firman Allah

“makanlah rezeki Allah dan bersyukur kepadaNya"

(Saba, ayat 15)

Wassalam

_____________________________________iwan__________________________________

No comments:

Post a Comment